W dniu 03.09.2022 r. grupa młodzieży biorącej udział w projekcie unijnym PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów” wraz z opiekunami: mgr K. Michalik, mgr M. Ouali-Suchecką oraz mgr Dominiką Tomecką wybrała się na Dożynki Jasnogórskie. Celem wycieczki edukacyjnej było odwiedzenie stoisk pszczelarskich i przeprowadzenie wywiadu z bartnikami. Wszyscy wiemy, jak kluczowa w dzisiejszych czasach jest ochrona pszczół i jak ogromne znaczenie mają działania sprzyjające rozwojowi tego gatunku. Uczniowie przeprowadzili wiele rozmów i wręcz zasypali pytaniami właścicieli pasiek, którzy bardzo chętnie i z wielką pasją na nie odpowiadali. Musimy przyznać, że wiedza i doświadczenie bartników są imponujące. A oto czego udało się nam dowiedzieć na temat pszczół i ich hodowli.
Zobacz zdjęcia!!!
Pierwsze znane regulacje bartnicze pochodzą z czasów panowania Kazimierza III Wielkiego. Wcześniej istniejące prawa zostały spisane w statutach wiślickich w 1347 roku. Największy rozkwit profesji, która miała charakter dziedziczny, przypada na XVI i XVII wiek. Zajmowanie się pszczelarstwem zawsze było zajęciem elitarnym i tak zostało do dzisiaj. Dla niektórych jest to odskocznia od codziennego życia, wycisza oraz jednoczy z naturą, z kolei inni traktują ją jako formę zarobku. Jedyną przeszkodą dla przyszłego bartnika jest uczulenie na jad pszczeli.
Najmniejsze pasieki liczą od 2 do 3 uli, a średnie oscylują w granicach 4 tysięcy. Co ciekawe, przed rozpoczęciem hodowli należy wyczyścić stary ul tak, aby nie zawierał resztek po poprzednich pszczołach. Jest to bardzo istotne w celu pozyskania nowych owadów, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy zaczyna się pylenie kwiatów. W środku sezonu w jednym ulu może znajdować się od 60-80 tysięcy pszczół. Najważniejszą rolę w roju pełni królowa pszczół, która różni się od innych zarówno wielkością, jak i długością życia. Jest ona karmiona mleczkiem, dzięki czemu uzyskuje większy rozmiar niż pozostałe pszczoły.
Pszczelarz musi wydobyć miód z plastrów poprzez odsklepianie, następnie odwirowywanie w miodarkach. Odsklepianie przeprowadza się na wiele sposobów m.in. poprzez wycinanie widelcem, bądź pod wpływem temperatury. Miód, który wydostanie się z wirówki musi być przelany przez sita, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Ostatnim krokiem jest leżakowanie miodu. Jednak to nie wszystko co można zrobić z nektarem. Okazuje się, że oprócz tradycyjnego miodu produkuje się również miód pitny, a jego nazwy dwójniak, trójniak czy czwórniak zależą od proporcji wody użytej do produkcji napitku.
Pszczelarze wykorzystują również pyłki kwiatowe, które jak się okazuje mają działanie bakteriobójcze. Spożywa się je w postaci napoju (pyłki rozpuszczone w mleku, bądź wodzie w temperaturze max. 40°C). Prozdrowotne działanie pasiek wykorzystuje się również w miodoterapii. Polega ona na wdychaniu powietrza z uli, które wydostaje się z nich do wnętrza pomieszczenia, w którym przebywa człowiek. Powietrze pochodzące z ula pozbawione jest bakterii, wirusów i chorobotwórczych grzybów.
Jak widzimy pszczoły są niezwykle pożytecznymi owadami, a ich ochrona powinna być kluczowym zagadnieniem dzisiejszych działań proekologicznych. Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na opryski oraz na ekologiczną uprawę roślin. W upalne dni możemy dostarczać pszczołom wody w małych ilościach, ponieważ w większej mogą się utopić.
CIEKAWOSTKI
Czy wiesz że…?
- Facelia błękitna - roślina ze Stanów Zjednoczonych, fioletowo-niebieska, o bujnym zapachu jest jedną z najbardziej miododajnych roślin.
- Uloterapia - relaksuje, udrażnia drogi oddechowe oraz działa na układ nerwowy.
- Pasieki powinny się znajdować w zacisznych miejscach, gdzie jest dużo kwiatów.
- Miód spadziowy i lipowy jest idealnym lekiem na wszelkie infekcje.
Zuzanna Stanek 2b
Olga Makówka 4j
Pola Błachowicz 4j
Opieka redakcyjna: mgr D. Tomecka, mgr K. Michalik
Opis alternatywny: zdjecia z wyjścia grupy projektowej PO WER na targi pszczelarskie