Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
  • a15.jpg
  • a48.jpg
  • f12.jpg
  • f20.jpg
  • h30.jpg
  • k1.jpg
  • k15.jpg
  • k17.jpg
  • k41.jpg
  • m15.jpg
  • n40.jpg
  • n41.jpg
  • n47.jpg
  • o10.jpg
  • o13.jpg
  • p50.jpg
  • p60.jpg
  • r4.jpg
  • r6.jpg
  • r78.jpg
  • s3.jpg
  • st03.jpg
  • st09.jpg
  • st10.jpg
  • t10.jpg
  • w19.jpg
  • w36.jpg

W dniu 03.09.2022 r. grupa młodzieży biorącej udział w projekcie unijnym PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów” wraz z opiekunami: mgr K. Michalik, mgr M. Ouali-Suchecką oraz mgr Dominiką Tomecką wybrała się na Dożynki Jasnogórskie. Celem wycieczki edukacyjnej było odwiedzenie stoisk pszczelarskich i przeprowadzenie wywiadu z bartnikami. Wszyscy wiemy, jak kluczowa w dzisiejszych czasach jest ochrona pszczół i jak ogromne znaczenie mają działania sprzyjające rozwojowi tego gatunku. Uczniowie przeprowadzili wiele rozmów i wręcz zasypali pytaniami właścicieli pasiek, którzy bardzo chętnie i z wielką pasją na nie odpowiadali. Musimy przyznać, że wiedza i doświadczenie bartników są imponujące. A oto czego udało się nam dowiedzieć na temat pszczół i ich hodowli.

Zobacz zdjęcia!!!

Pierwsze znane regulacje bartnicze pochodzą z czasów panowania Kazimierza III Wielkiego. Wcześniej istniejące prawa zostały spisane w statutach wiślickich w 1347 roku. Największy rozkwit profesji, która miała charakter dziedziczny, przypada na XVI i XVII wiek. Zajmowanie się pszczelarstwem zawsze było zajęciem elitarnym i tak zostało do dzisiaj. Dla niektórych jest to odskocznia od codziennego życia, wycisza oraz jednoczy z naturą, z kolei inni traktują ją jako formę zarobku. Jedyną przeszkodą dla przyszłego bartnika jest uczulenie na jad pszczeli.

Najmniejsze pasieki liczą od 2 do 3 uli, a średnie oscylują w granicach 4 tysięcy. Co ciekawe, przed rozpoczęciem hodowli należy wyczyścić stary ul tak, aby nie zawierał resztek po poprzednich pszczołach. Jest to bardzo istotne w celu pozyskania nowych owadów, najlepiej w okresie wiosennym, kiedy zaczyna się pylenie kwiatów. W środku sezonu w jednym ulu może znajdować się od 60-80 tysięcy pszczół. Najważniejszą rolę w roju pełni królowa pszczół, która różni się od innych zarówno wielkością, jak i długością życia. Jest ona karmiona mleczkiem, dzięki czemu uzyskuje większy rozmiar niż pozostałe pszczoły.

Pszczelarz musi wydobyć miód z plastrów poprzez odsklepianie, następnie odwirowywanie w miodarkach. Odsklepianie przeprowadza się na wiele sposobów m.in. poprzez wycinanie widelcem, bądź pod wpływem temperatury. Miód, który wydostanie się z wirówki musi być przelany przez sita, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Ostatnim krokiem jest leżakowanie miodu. Jednak to nie wszystko co można zrobić z nektarem. Okazuje się, że oprócz tradycyjnego miodu produkuje się również miód pitny, a jego nazwy dwójniak, trójniak czy czwórniak zależą od proporcji wody użytej do produkcji napitku.

Pszczelarze wykorzystują również pyłki kwiatowe, które jak się okazuje mają działanie bakteriobójcze. Spożywa się je w postaci napoju (pyłki rozpuszczone w mleku, bądź wodzie w temperaturze max. 40°C). Prozdrowotne działanie pasiek wykorzystuje się również w miodoterapii. Polega ona na wdychaniu powietrza z uli, które wydostaje się z nich do wnętrza pomieszczenia, w którym przebywa człowiek. Powietrze pochodzące z ula pozbawione jest bakterii, wirusów i chorobotwórczych grzybów.

Jak widzimy pszczoły są niezwykle pożytecznymi owadami, a ich ochrona powinna być kluczowym zagadnieniem dzisiejszych działań proekologicznych. Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na opryski oraz na ekologiczną uprawę roślin. W upalne dni możemy dostarczać pszczołom wody w małych ilościach, ponieważ w większej mogą się utopić.

CIEKAWOSTKI

Czy wiesz że…?

  • Facelia błękitna - roślina ze Stanów Zjednoczonych, fioletowo-niebieska, o bujnym zapachu jest jedną z najbardziej miododajnych roślin.
  • Uloterapia - relaksuje, udrażnia drogi oddechowe oraz działa na układ nerwowy.
  • Pasieki powinny się znajdować w zacisznych miejscach, gdzie jest dużo kwiatów.
  • Miód spadziowy i lipowy jest idealnym lekiem na wszelkie infekcje.

 

Zuzanna Stanek 2b

Olga Makówka 4j

Pola Błachowicz 4j

Opieka redakcyjna: mgr D. Tomecka, mgr K. Michalik

 

Opis alternatywny: zdjecia z wyjścia grupy projektowej PO WER na targi pszczelarskie

 

   

Partnerzy  

brazowa tarcza

Brązowa szkoła


logo small


 

godlo polski


Biuletyn Informacji Publicznej

bip


 

logoSpellMaster


Zlote Szkoly Logo 1080x1080


PODATEKmicek

 


DEKLARACJA

DOSTĘPNOŚCI


POLITYKA

PRYWATNOŚCI


 DP


 

ujd small

 


 MIĘDZYWOJEWÓDZKI

TURNIEJ CHEMICZNY

logo MłodyChemikSP

DLA UCZNIÓW

SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:

„MŁODY CHEMIK”

 


 ico covid19


OGÓLNOPOLSKI

TURNIEJ CHEMICZNY

logo MłodyChemikPonad

DLA UCZNIÓW SZKÓŁ

PONADPODSTAWOWYCH


vulcan 1


Logo konkursMickiewicz


wielcy polacy slogo

Konkurs

Wielcy Polacy na Kresach


male ojczyzny slogo

Konkurs

Małe ojczyzny -

nasza tożsamość


Interpretacja utworu slogo

Konkurs

Twoja interpretacja

utworu literackiego


LOGO V LO im. A. Mickiewicza

Tarcza


ikona Biblioteka


MickArt


wspolnota slogo


 zoom n m logo

 


mat obiektyw2021


kon2019rita


smartcookie101


Logo Check your English


Logo UPRP small


wst


LogoWilno

Szkoła Partnerska


Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa


Projekt polsko-grecki PO WERProgram Operacyjny

Wiedza Edukacja Rozwój

2014-2020 (PO WER)


facebook


instagram


Snap


Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej

epuap


 logo cke

Matura


Współpracujemy z

zycieczestochowy


 Urząd Miasta Częstochowy

urzadczestochowa


 Bursa Miejska w Częstochowie

bursamiejska


 

 doradztwo


 Teatr im. Adama Mickiewicza

teatrimmickiewicza


 Pomoc psychologiczna

zespolporadni

 

   

Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Korzystając z niego wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję
© V Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Częstochowie

Logowanie