Drukuj
Odsłony: 527

Camembert, brie, cabécou czy comté? W dniu 12 października 2022r. uczniowie kl.IV H mieli okazję poznać różnice smaków, tekstur i zapachu tych serów podczas lekcji „Francja, królestwo serów”. Celem lekcji było nie tylko zapoznanie się z elementami kultury takimi jak rodzaje serów francuskich na tle regionów lub poznanie informacji o serach produkowanych z mleka krowiego, owczego lub koziego, ale także zapoznanie się z francuskimi przymiotnikami i dostosowanie ich do opisu zasmakowanego sera.

Zobacz zdjęcia!!!

Podczas degustacji serów, uczniowie dowiedzieli się o ciekawostkach m.in.: pierwsze sery wytworzono w X wieku przez mnichów, dlatego wiele serów wzięło swoją nazwę od francuskich klasztorów. Na przykład: Port Salut czy Saint Nectaire; ser powinno się wyjąć z lodówki nie później niż godzinę przed podaniem, dzięki temu wydobyty zostanie pełny aromat i smak sera. Nie zaleca się schładzać sera wielokrotnie.

Uczniom najbardziej smakował ser Carré de l’Est z Normandii o delikatnej i elastycznej skórce, która skrywa miękkie, luźne wnętrze sera z pasteryzowanego, krowiego mleka. Vive les fromages!

mgr Merieme Ouali - Suchecka

 

Opis alternatywny: na zdjęciach znajdują się uczniowie kl. IV H podczas lekcji degustacji serów wraz z nauczycielem języka francuskiego.