Restauracje w całej Polsce od wielu miesięcy pozostają zamknięte, więc zmuszeni jesteśmy gotować sami. Mamy więcej wolnego czasu, co sprzyja zgłębianiu wiedzy z zakresu sztuki kulinarnej. Chętnie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków i zdobywamy informacje o nowych składnikach kulinarnych, które wymagają coraz to bardziej zmyślne receptury w nowoczesnych przepisach i literaturze poświęconej temu tematowi.
Wielu z nas staje się w tym zakresie specjalistami i smakoszami, a wykwintnie przygotowane danie nie służy już tylko zaspakajaniu podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale staje się sztuką estetyki kulinarnej, w której liczy się nie tylko smak i zapach, ale również poczucie stylu i elegancji w zakresie serwowania potraw, ich dekoracji oraz całej oprawy, która towarzyszy posiłkowi. Sprawdźmy wobec tego wiedzę z zakresu chemii żywienia, składników pokarmowych oraz podstaw higieny żywienia i dietetyki, którą mają uczniowie V LO.
Zapraszam do udziału w wiosennym konkursie „Czy wiesz, co jesz?”. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas I - V LO im A. Mickiewicza i będzie składał się z pięćdziesięciu pytań wyboru. Zostanie przeprowadzony za pomocą platformy portal – test w dniu 25 marca 2021 roku na czwartej godzinie lekcyjnej.
Zapisy do konkursu przyjmuję do dania 21 marca. Proszę przesłać zgłoszenie za pośrednictwem dziennika. Pytania w konkursie będą obejmować podstawowe zagadnienia z chemii żywienia, dietetyki oraz anatomii i fizjologii układu pokarmowego człowieka. Osoby z najwyższą uzyskaną punktacją otrzymają bardzo dobre oceny cząstkowe z biologii.
mgr Natalia Myga